Regjeringen legger opp til økt landbasert vindkraftproduksjon og innføring av grunnrenteskatt. Det kan gi gode inntekter, men også store konflikter, skriver fem forskere.
Stikkord: Naturmangfold
Grunner til klimaoptimisme
2022 ble preget av mange klimakatastrofer. Men vi fikk også grunner til å bli litt mer optimistisk. Den optimismen vil vi trenge i 2023.
Mye glede, litt skuffelse i Montreal
Det ble en avtale. Men noen mål ble filt ned etter forhandlinger. Professor Vigdis Vandvik fra FNs naturpanel oppsummerer COP 15 i Montreal.
– Skal vi fikse klimaet, må vi spille på lag med naturen
Klimakrisen krever handling. Men den henger nøye sammen med en naturkrise som vi først nylig har forstått rekkevidden av, og som setter klare grenser for hva vi kan gjøre for å fikse klimaet, forklarer professor Vigdis Vandvik.
Vi bygger ned skog tilsvarende 7000 fotballbaner hvert år
PODKAST: – Det er lett for en kommune å tenke at deres små inngrep ikke betyr så mye. Men det gjør de. Det er summen av alle inngrep som gjør at naturen bygges ned, bit for bit, sier forskningssjef ved NIBIO, Gunnhild Søgaard.
Ekspertintervjuet: – Vi kan ikke velge mellom fattigdom og miljø
– Å balansere bærekraftsmålene kan være ubehagelig og krever smertefulle valg, advarer Kristin Linnerud og Erling Holden.
Ekspertintervjuet: Klimakrisen er en del av naturkrisen
Vi kan ikke løse klimakrisen først og så ordne alt det andre med naturen etterpå, advarer klimaforsker Siri Vatsø Haugum.
Ekspertintervjuet: – La myra stå i fred
Myr er viktige karbonlager, og tukler du med myra risikerer du å slippe ut karbon som er lagret siden istiden. Forsker Magni Olsen Kyrkjeeide forklarer.
Ekspertintervjuet: Hva gjør vi med ødelagt natur?
Nedbygging av natur kan også være ødeleggende for klima. Samtidig kan mange ødeleggende naturinngrep repareres. – Men det er ingen «quick fix», sier seniorforsker Dagmar Hagen i NINA.
Tap av biologisk mangfold er en ny form for finansiell risiko
Parallelt med klimarisiko må finansbransje og næringsliv håndtere en ny type økonomisk risiko: naturrisiko.
Nå starter FNs tiår for restaurering av økosystemer – det må investeres massivt i natur
«Reimagine, recreate, restore»: Nå starter FNs tiår for restaurering av økosystemer. Les også om G7-landenes klima-initiativ, arbeidet med karbonmarkeder for næringslivet – og at big oil bruker bare 4 prosent av sine investeringer i år på fornybar energi.
Ja til havvind – på naturens premisser
Verdifull natur ble ofret da vindkraft ble bygget på land. For å unngå å gjøre samme tabbe med havvind, må politikerne sørge for at rammeverket oppfyller seks minstekrav, skriver generalsekretær Karoline Andaur i WWF.
– Når naturen ikke har en pris i kroner og øre, blir verdien ofte satt til null
Podkast: Økologien må inn i økonomien, mener Kristin Magnussen, partner i Menon Economics, om inngrep i naturen.
Ekspertintervjuet: – Vinduet for endring er åpent nå
Nobelprisvinnere og toppforskere skal diskutere klodens fremtid i uken som kommer. Rapporten de skal ta utgangspunkt i, maler et dystert bilde av tilstanden, men gir samtidig håp om at den kan reddes. Vi har snakket med hovedforfatteren.
Kan vi drive skogen på en måte som er bra for både klima og natur?
I Oslo prøver vi å drive skogen på en måte som er bra for både klimaet og naturen. Det gir høyere driftskostnader enn for vanlig skogbruk, men er likevel god butikk.
Linda Hofstad Hellelands hallusinasjoner om vekst
Lederen i Høyres programkomite, Linda Hofstad Helleland, skaper en falsk og farlig motsetning mellom arbeidsplasser og ansvarlig ressursforvaltning.
Ekspertintervjuet: Klimaet og naturmangfoldet henger sammen
Én million arter står i fare for å dø ut om vi ikke redder økosystemene vi lever i, advarer FNs naturpanel. Svekkelsen i naturmangfoldet og klimaendringene har mange av de samme bakenforliggende årsakene, sier Ivar Baste.
Et indre og et ytre landskap
Bresmeltingen fortsetter, meldte NTB den 26. november. De norske breene er trolig mindre enn på mange hundre år. Gråfjellsbreen ved Folgefonna har trukket seg hele 117 meter tilbake. Men er det så ‘fali’ da?
Aktivt skogbruk er bedre for klimaet enn skogvern
Aktiv bruk av skogen for å binde karbon i produkter som erstatter fossilt materiale, er bedre enn å verne skog for å lage et karbonlager.