#Klimaogfinans: Advarer om økende klimarisiko i forsikring

Slik så det ut i tyske Ahrweiler etter flommen i juli. Er forsikringsbransjen godt nok forberedt på klimarisiko? (Foto: Thomas Frey/dpa via AP/NTB).

Forsikringsbransjen ignorerer risikoen klimaendringene utgjør, og setter med det selve sin eksistens på spill, advarer ny rapport. Også om: Strengere klimakrav får følger for skipsfarten – og gir Norge store muligheter, ifølge analytiker.

If og klimarisiko: – Vi prøver å unngå forsikringsnød

– Når det gjelder den fysiske klimarisikoen ønsker vi å bygge enda mer kunnskap internt i selskapet, det gjør vi nå blant annet ved å analysere rundt hva som kan komme til å være situasjonen de neste tiårene. Det at vi har kunnskap om og data fra store deler av Norden gjør at vi kan se dette arbeidet i et nordisk perspektiv, sier konserndirektør Ivar Martinsen i If.

– I Norge har vi som mål å holde fast på ordningen med at eiendommer lar seg forsikre. Vi prøver å unngå det vi kaller forsikringsnød, slik at alle kan få forsikring også når klimaet endres, sier Ivar Martinsen i If.

Ny rapport: Klimaendringene gir allerede enorm forsikringsregning

Skader etter flom står for 15 prosent av utbetalt erstatning siste ti år. Her fra Nesbyen i Buskerud 11. mai 2018. (Foto: Knut Møen, NVE)

Klimaendringene har allerede kostet forsikringsbransjen mange milliarder kroner i ekstra utgifter siden 2009, ifølge Finans Norge. Nå vil næringen dele 40 år med skadedata for å møte den fysiske klimarisikoen i hele Norge.

Dette betyr klimarisiko for finansnæringen

Pensjonsfond må avgjøre om de vil være eiere i kullkraftverk. Dette bildet er fra Schwarze Pumpe kullkraftverket i Tyskland. Foto: Vattenfall

Finansnæringen må forstå hvordan klimaendringer og klimapolitikk kan påvirke verdiene de forvalter og evnen til å møte kundeforpliktelser. Næringen må også tilpasse seg økte forventninger og flere reguleringer rundt håndtering av klimarisiko.

Naturskadeordningen bør justeres, ikke hives ut med flomvannet

Det trengs en grundig og helhetlig gjennomgang av naturskadeforsikringsordningen, før det gjøres endringer, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra flommen i Flåm i Sogn og Fjordane i 2014. (Foto: Svein Arne Vågane, NVE).

En offentlig utredning vil lage en ny naturskadeordning, en annen vil justere den vi har. Når venstre hånd ikke vet hva den høyre gjør, kan det få merkelige utslag.

Nervepirrende innspurt

COP-president Michał Kurtyka og FN-generalsekretær António Guterres holder stemningen oppe mellom slagene. I dag er det mange som holder pusten i håp om at deltakerne kommer til enighet i siste time. © cop24.gov.pl

Siste dag i klimaforhandlingene i Katowice i Polen er kommet. Nå handler alt om å få gjennom et vedtak. Les også om kullinvesteringer som droppes, om luften i to kinesiske byer, om litt for tidlige årskavalkader og om en stadig mer tvilsom utslippsreform i USA.

Kapital for klima

Verdensbankens president Jim Yong Kim på One Planet-toppmøtet i Paris denne uken.

Verdensbanken stanser finansiering av oppstrøms olje og gass, men også andre store finansinitiativ preget Paris-toppmøtet. Les også om kulltrøbbel i Kina og EU, varmere vann i Arktis og kjøttskatt.

Pensjonspenger kan bidra til å nå klimamålene

Investeringer i infrastruktur er derfor gunstig og trygt både for livselskapene og for pensjonsinnskyterne, og kan gi betydelig klimaeffekt, skriver Idar Kreutzer, adm. direktør i Finans Norge.

Livsforsikringsselskaper og pensjonsfond forvalter enorme summer og har stort behov for å investere i eiendeler som er tilpasset deres langsiktige forpliktelser. Investering i infrastruktur er langsiktig og trygt og kan bidra til å nå klimamålene.

Klimatilpasning: – Kommunale og nasjonale myndigheter mangler data og risikoforståelse

Flom og overvann – konsekvensene av global oppvarming er her allerede. Men både kommunale og nasjonale myndigheter mangler data og risikoforståelse for å ta de riktige beslutningene om klimatilpasning, mener Mia Ebeltoft i Finans Norge.