Gassmangel, prishopp og regndans: Hva kan vi vente oss i energimarkedene?

Gassprisene stiger igjen. Vil president Vladimir Putin stoppe gassflyten på Nord Stream 1-ledningen? Her under et møte i Moskva 21. juni. (Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/via AP/NTB)

Det er ikke kjedelig i energimarkedene om dagen, ei heller i kraftmarkedet. Andreas T. Aasheim ser på hva som har skjedd de siste ukene – og hva resten av året kan komme til å by på.

Det grønne skiftet går altfor sakte

Svenske SSAB kan nå produsere fossilfritt stål i sitt verk i Oxelösund, der hydrogen brukes i prosessen. Bildet viser den første leveransen i august 2021. (Foto: SSAB)

Det globale grønne skiftet må kraftig opp i tempo hvis målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader skal holdes innen rekkevidde. For sakte fart i omstillingen betyr også økt risiko for ustabile energimarkeder.

Markedsuro og ekstreme priser – kan politikken dempe ustabiliteten?

Har Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum utviklet politikk i Hurdal som gir vanlige folk "stabile og forutsigbare rammebetingelser"? (Foto: Fredrik Hagen / NTB)

Uroen i energimarkedene tyder på at det ikke blir noen ryddig og oversiktlig overgang til et samfunn uten klimagassutslipp. Politikken må søke å dempe ustabiliteten som oppstår. Både næringsliv og folk flest fortjener «forutsigbare og stabile rammebetingelser».