Nye krav gjør det vrient å bløffe om egne utslipp og klimarisiko

Stadig nye krav til børsnoterte selskaper om å offentliggjøre klimarelatert informasjon. (Foto: Erik Johansen/NTB).

Flere nye krav om offentliggjøring av egne utslipp og egen klimarisiko. Les også: Boliglånskundene viktig del av EUs taksonomi. Og: Klimaendringer og klimarisiko inn i kapitalkrav til europeiske finansaktører?

EUs taksonomi – er norske aktører klare?

Finansmarkedsaktører er generelt positive til å ha et felles grunnlag som taksonomien for å vurdere bærekraftige investeringer, skriver artikkelforfatterne. (Foto: Gorm Kallestad/NTB)

EUs taksonomi får bred støtte i norsk finansnæring. De nye bærekraftreglene skaper likevel hodebry for mange, og enkelte frykter en taksonomiboble, skriver forskere fra prosjektet PLATON.

Ti ting du bør vite om EUs taksonomi og handlingsplan for bærekraftig finans

– Mange selskaper har gått høyt ut og sagt at de er bærekraftige, men nå må man faktisk bevise det med data, sier siviløkonom og finansanalytiker Line Asker i The Governance Group.

Mer standardisering og transparens skal dytte penger i retning bærekraftige prosjekter. I dette intervjuet forklarer finansanalytiker Line Asker hvordan EU vil bruke finansmarkedene til å nå målet om nullutslipp og en bærekraftig økonomi.

Grønnvasking av fond: Humpete start for EUs nye regler

Hvem er grønnest i EU? Også aksjefond skal defineres som mer eller mindre bærekraftige. Bildet er fra urbant landbruk i prosjektet BIGH Aquaponic Farm i Brussel. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/NTB).

Hvilke aksjefond er bærekraftige? Nye EU-regler kritiseres for å være uklare og halvferdige, men bransjefolk tror på bedring på sikt: Både selskaper og fond kan vente seg mer detaljerte krav.

Bedrifters bærekraftsarbeid: Best i klassen er ikke bra nok

Bedrifter må ha forskningsbasert kunnskap om bærekraft for å forstå risiko, skriver artikkelforfatterne. Bilde fra tekstilproduksjon i Bangladesh.

Et godt, forskningsbasert grunnlag for arbeidet med bærekraft er viktig for å forstå risiko, og for at norsk næringsliv «treffer» med sine løsninger og produkter i omstillingen til bærekraft.

Nye EU-regler: Nå skal kundenes bærekraftpreferanser kartlegges

Bærekraft skal heretter inkluderes i vurderingen på en systematisk måte når rådgivere vurderer ulike finansielle instrumenter og produkter som de skal anbefale kunden, skriver artikkelforfatterne. (Foto: Paul Kleiven / NTB)

Nytt krav til finansansatte: Nå må de kartlegge kundenes preferanser innen bærekraft i forbindelse med blant annet rådgivning om investeringer. Endringen er del av en tiltakspakke fra EU-kommisjonen som skal bidra til økt flyt av kapital til bærekraftige investeringer.

– EUs taksonomi bra for forbrukerne og klimaet

– Når forbruker får mer informasjon om hva det er de kan bidra til med å plassere pengene i bærekraftige fond, vil flere velge nettopp det. Det jo også dette som er selve poenget med disse nye forordningene fra EU, sier fagansvarlig for finans i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen. (Foto: John Trygve Tollefsen.)

EUs nye finansregelverk vil føre til at flere forbrukere investerer i grønne og bærekraftige fond, mener Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Reglene kan også forebygge grønnvasking.